
Legalisatie Permanente bewoning
Op deze pagina vind je het laatste nieuws van de Stuurgroep Permanent Wonen Bungalow Parken Zevenhoven betreffende het legaliseren van permanent wonen.
Updates worden bovenaan de pagina geplaatst.
Verder vind je op deze pagina informatie ten aanzien van de historie en wat er anno nu nodig is om te komen tot legalisatie. Hiervoor scroll je iets verder naar beneden. Als je vragen hebt over dit onderwerp, kun je een mail sturen naar het bestuur.
24 oktober 2023
Er zijn de afgelopen weken meerdere krantenartikelen verschenen die onjuiste informatie bevatten over onze parken. De gemeente heeft hierop gereageerd. Hierbij de link naar de tekst van de gemeente.
https://www.nieuwkoop.nl/op-weg-naar-permanent-wonen-op-recreatieparken-zevenhoven
Update 13 oktober 2023
Honderden mails, vele telefoongesprekken met gemeente, interviews met kranten, inspreken in vergaderingen, contacten met statenleden, een Youtube filmpje, en de opnames voor TV West zijn niet voor niets geweest.
Dankzij statenleden van JA21 die niet klakkeloos het advies van de gedeputeerde aannamen zijn we nog in de race.
Korte uitleg:
Om voor permanente bewoning in aanmerking te komen moet de provincie ons op een lijst zetten van recreatieparken waar permanent gewoond mag worden (Bijlage XI)
Hiervoor moeten we voldoen aan dertien voorwaarden (zie onderaan de tekst)
Omdat onze parken onder de rook van Schiphol liggen (geluidscontour LIB5) vindt gedeputeerde Anne Koning dat de parken niet voldoen. Dit omdat we teveel overlast zouden hebben van geluid van vliegverkeer. Dit wordt aangemerkt als slecht voor de gezondheid.
Niet alle statenleden konden zich hierin vinden en hebben de gedeputeerde middels een motie gevraagd om geluidshinder niet mee te nemen in de afwegingen om de parken wel of niet op de lijst te plaatsen. Dit omdat onze parken dateren uit een periode dat het vliegverkeer vele malen minder was en al decennia permanent bewoond worden. Bij stemming hierover waren er 33 leden voor en 17 tegen.
Dankzij deze positief uitgevallen stemming zijn we dus nog steeds in de race.
De provincie gaat nu met de gemeente overleggen of we wel aan de overige voorwaarden voldoen. Dit hebben we al afgestemd met de gemeente en ziet er gunstig uit. Als we aan alle punten voldoen komen we op de lijst (bijlage XI)
Maar ook dan zijn we nog niet uit de regelmolen.
In het vervolgtraject moeten de parken zelf aan de slag.
We zullen een uitvoeringsplan moeten maken. Hierin staat de financiering van de benodigde maatregelen voor de functiewijziging naar Wonen op het park en ook hoe we omgaan met brandveiligheid, bouwkwaliteit, parkeren etc.
Daarna kunnen we aan de slag met de procedure voor de functiewijziging van recreatie naar wonen.
We hebben nog een aardige weg te gaan maar de weg is weer een stukje korter!
Voorwaarden Provincie Bijlage XI (voorheen Bijlage X)
Hieronder vind je de voorwaarden van de provincie waar de gemeente op moet antwoorden:
- Er is draagvlak om het naar wonen omzetten te beperken tot situaties waar al (langdurig) in een substantieel aandeel van het totaal aantal eenheden permanent wordt gewoond. Dit aandeel zou bijvoorbeeld 70% of meer kunnen zijn van de eenheden op een locatie waar onder andere via de bestaande persoonsgebonden gedoogvergunning wordt gewoond.
- Het betreft daadwerkelijk het uit de markt nemen van recreatiewoningen en moet geen vervangingsvraag oproepen die elders nieuwe recreatiewoningen zou doen ontstaan.
- De naar wonen omgezette objecten dienen te voldoen aan het Bouwbesluit (bestaande bouw).
- De naar wonen omgezette objecten mogen geen negatieve impact hebben op de bedrijfsvoering van omliggende bedrijven. Dit kan bijvoorbeeld geurcirkels van agrarische bedrijven betreffen. Ook moet rekening worden gehouden met beperkingen vanuit onder meer geluid en milieu van onder andere omliggende windmolens, (provinciale) spoor-, weg en vaarroutes.
- Omzetting van objecten naar wonen is niet mogelijk in delen van NatuurNetwerkNederland of Natura2000 gebieden.
- Het toepassen van verevening van de waardevermeerdering door de omzetting voor eigenaren ten behoeve van maatschappelijke meerwaarde. Hierdoor zijn opbrengsten te benutten voor bijvoorbeeld het upgraden van gezamenlijke voorzieningen op de locatie zelf of voor recreatieve doeleinden elders.
- Er zijn separate private afspraken nodig tussen gemeente en park (vereniging van eigenaren) over toekomstig beheer/onderhoud, toegankelijkheid, veiligheid en voorzieningen.
- Er dient een verbinding te worden gemaakt met het woningbouwprogramma. Het omzetten van recreatiewoningen naar permanente bewoning heeft immers invloed op de woningvoorraad van een gemeente. In de situatie dat objecten naar wonen worden omgezet, dient dit opgenomen te worden in het woningbouwprogramma van de gemeente en woonregio.
- Toets aan Ladder van Duurzame Verstedelijking. De gemeente zal moeten aantonen dat het aantal woningen dat wordt toegevoegd conform de behoefte is. De gemeente kan daarbij rekening houden met de voorgestelde lijn over het meetellen van de woningaantallen.
- Locaties die worden omgezet naar wonen, groter dan drie hectare, dienen conform het huidige provinciale beleid door Provinciale Staten op de lijst te worden opgenomen van drie hectare locaties.
- Mogelijke gevolgen voor de bereikbaarheid dienen meegenomen te worden in de overweging van een omzetting.
- Als provincie zijn wij geen voorstander van dubbelbestemmingen van wonen gecombineerd met recreatie of wijzigingen van bestemming per object. Ons lijkt dit voor de lange termijn niet werkbaar en handhaafbaar voor parkbeheerders en gemeenten. We adviseren daarom per park één plan met dezelfde gelijke eenduidige bestemming.
- Algemene aandachtspunten zijn handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en risico’s op speculatie in relatie tot mogelijke waardestijging door omzetting. Dit zijn belangrijke aspecten om mee te nemen in de afweging betreft eventuele omzetting naar wonen.
12 oktober 2023, update
Bijgaand de link naar een artikel op TV West. Er zijn ook opnames gemaakt, deze zijn donderdag 12/10 om 17.30 uur te zien op TV West.
Woensdag zijn er twee statenleden van PvdA/GL rond geleid op de parken. Het ziet er niet naar uit dat hun nee een ja wordt, maar vandaag gaan we proberen m.b.v de gemeente om hun tegenargumenten te ontkrachten.
Vandaag is de vergadering van PS waarop we zullen weten hoe de toekomst van de parken eruit gaat zien. Er is een nieuwe motie gemaakt door JA21 die mede door VVD, CDA en BBB ingediend zal worden. Dit betekent dat het grootste deel van de stemmen al binnen is (24 van 55)
Het wordt vandaag dus een spannende dag!
3 oktober 2023, update
Het lijkt erop dat er woensdag 27 september echt wel wat bereikt is!
Na het inspreken van Thea Meijer, voorzitter Zomerlust, en wethouder Ines de Ridder volgden de betogen en discussie van de Statenleden en gedeputeerde Anne Koning. Hierbij bleef mw. Koning vasthouden aan de regels en hameren op LIB5 en de omgevingsverordening van de provincie.
Korte samenvatting:
In haar antwoord op de insprekers (Thea en Ines) en alle vertegenwoordigers van partijen in de Staten heeft gedeputeerde Koning het volgende gemeld:
Hugo de Jonge heeft, in zijn antwoord op vragen van JA21 in de Tweede Kamer, gezegd dat reeds bestaande woningen (zoals in Zevenhoven) niet vallen onder het Luchtvaartindelingsbesluit (LIB5), De conclusie hiervan is dat er geen belemmeringen zijn voor legalisatie. Mw. Koning wil hiervan afwijken omdat zij meent dat men op het ministerie geen rekening heeft gehouden met de omgevingsverordening van de Provincie. Daarin hebben Provinciale Staten voorwaarden bepaald die aan de leefomgeving gesteld moeten worden zoals bij woningbouw, waaronder geluidshinder.
Mw. Koning vindt dat dit wel had moeten gebeuren. In de omgevingsverordening van de provincie is namelijk ook milieuwetgeving verwerkt en deze blijft nu helemaal buiten beeld.
In de discussie speelden de volgend aspecten.
• Partijen stelden dat het LIB5 bestaande woningen uitzondert. Deze vallen dus niet onder die regeling. Mw. Koning stelt daarentegen dat bij wijziging van recreatie naar woonbestemming er juridisch administratief sprake is van een (nieuwe) woning; nieuw in de zin van het was een recreactiewoning en nu is het een permanente verblijfswoning
Veel partijen hadden daar moeite mee: SGP, CU, JA2, VVD BBB, FvD, PVV
• Een volgend punt was de geluidshinder. Er werd gesteld dat dit voor de bewoners van de parken niet speelt. Mw. Koning haar reactie daarop was dat het RIVM aangeeft dat er in deze regio (geluidscontour) wel degelijk sprake is van geluidshinder. Nu administratief bepaald wordt dat er een woning ontstaat door wijziging van de bestemming kan het niet anders dan dat aan de normen van de omgevingsverordening, op basis van de RIVM, moet worden voldaan en dat deze normen gehandhaafd moeten worden.
• Door het beleid van Mw. Koning is de toekomstige bestemming van de woningen dus (weer?) recreatief en worden alle bewoners geacht op een wachtlijst voor een woning geplaatst te zijn. Echter in geval de woonbestemming zou worden gerealiseerd komen de woningen in de parken in mindering op de woningbouwplannen van de gemeente Nieuwkoop
Koning benadrukte dat er voor de huidige bewoners niets verandert en dat die ook niet hoeven te vrezen voor handhaving. (NB: dit geldt alleen voor bewoners met een persoonsgebonden beschikking)
De conclusie is dat Mw. Koning bij haar standpunt blijft en stelt dat motie 1032 als afgedaan beschouwd kan worden.
Mw. Koning is het traject van de 13 punten van Bijlage 11 van de omgevingsverordening langs gegaan en op punt d (geluidshinder ) kunnen de verblijven van de mensen op de parken niet als een woning voor permanent verblijf bestemd worden.
JA 21 stelt dat dit niet de uitleg is die beantwoordt aan de bedoeling van de motie en stelde voor op de eerstvolgende vergadering van Provinciale Staten een aangepaste motie in te dienen. Hier lijkt een brede meerderheid voor te zijn, afhankelijk van de uiteindelijke inhoud van de motie.
Wordt vervolgd op 13 oktober as in de Provinciale Statenvergadering!
Hierbij de link naar Motie 1032:
https://pzh.notubiz.nl/document/13102622/1/Motie+1032+Lutmers+%28Groep+JA21%29+Permanente+bewoning+woonparken+gemeente+Nieuwkoop
Bijlagen:
* inspreektekst stuurgroep
* inspreektekst wethouder
Inspreektekst Thea Meijer namens Stuurgroep
Beste statenleden,
Ik ben Thea Meijer, voorzitter van de Belangenvereniging van Eigenaren van Park Zomerlust in Zevenhoven, gemeente Nieuwkoop.
Wij zijn al decennialang bezig om de permanente woonstatus te bemachtigen voor ons park. Nu er hiervoor vanuit de 2e kamer en de gemeente mogelijkheden gecreëerd worden willen wij ook graag opgenomen worden op lijst XI.
Ons park is de grootste in de gemeente. Wij hebben 163 woningen waarvan er 3 al een permanente woonstatus hebben. Ruim 95% van onze woningen worden al vanaf de jaren 70 permanent bewoond.
Op ons park wonen gezinnen met kinderen, stellen en alleenstaanden. Veel mensen werken in de bouw, dus er wordt voortdurend geklust om huis en tuin te verbeteren. Onze bewoners leven met de natuur en doen er ook veel aan om deze in stand te houden. Als wij hier niet meer kunnen wonen, kunnen we het onderhoud ook niet meer betalen en ligt verpaupering op de loer.
Als belangenvereniging investeren wij een hoop in het onderhoud van het park zoals:
• 10.000 m2 aan wegen en 17 bruggen
• Waterwegen
• Speelweide en zwemvijver
• Groenvoorziening
• Sluitkadebos
• Verlichting
• Brandkranen etc.
Wij zijn een hechte gemeenschap waarin we in ons eigen onderhoud voorzien en elkaar helpen waar nodig. We onderhouden de speeltoestellen voor de kleintjes en leggen gezamenlijk een jeu-de-boules baan aan voor de ouderen. Jaarlijks organiseren wij vrijwilligersdagen, een zomerfeest en een nieuwjaarsborrel.
U schrijft in het coalitieakkoord dat u vitaliteit in buurtschappen hoog op de agenda heeft staan. Wij geven hier invulling aan!
Ik sta hier voor mijn woontoekomst en voor die van de andere 300 gezinnen.
Een huurder heeft huurbescherming, maar wat hebben wij?
Wij wonen hier al ruim 50 jaar, hebben een hechte gemeenschap en een mooi onderhouden park. Dit heeft u kunnen zien op het onlangs aan u gestuurde Youtube filmpje over Bungalowpark Zomerlust.
Wij willen hier graag blijven wonen!
Daarom vraag ik u: Laat ons, en de andere mooie parken om ons heen, toe op lijst XI. Geef ons zekerheid over onze woonsituatie en help ons hiermee de parken mooi en leefbaar te houden!
Dank u wel.
Inspreektekst gemeente
17 september 2023, update
Woensdag 27 september staan de parken op de agenda van de Provinciale Staten!
De stuurgroep heeft de provinciale statenleden een brief gestuurd ter voorbereiding, zie update 5 september. Ook vanuit de gemeente is een brief verstuurd, zie onder deze tekst.
Thea Meijer, voorzitter van Park Zomerlust, zal namens de parken inspreken en Wethouder Ines de Ridder namens de gemeente.
Ondertussen heeft Gedeputeerde Anne Koning gereageerd op de brief van minister Hugo de Jonge over de kamervragen. De antwoorden van Hugo de Jonge worden hierin, al dan niet terecht, weerlegd. De brief van de gedeputeerde is te vinden onder de brief van de gemeente. De antwoorden van Hugo de Jonge bij de update van 1 juli.
Dit betekent een extra uitdaging om de statenleden ervan te overtuigen om ons een kans te geven door ons te plaatsen op Bijlage XI. Zoals eerder geschreven komen alleen recreatieparken die op deze bijlage staan, onder voorwaarden, in aanmerking voor omzetting naar de bestemming Wonen.
De voorwaarden om op Bijlage XI te komen vind je helemaal onderaan deze pagina.
Brief van gemeente aan provincie